Αρχική » διάφορα » Τα πιο δημοφιλή τυριά στον κόσμο

ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ ΑΘΗΝΑ
ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ ΠΕΙΡΑΙΑΣ
ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ ΑΘΗΝΑ
SEO
ΘΗΚΕΣ ΚΙΝΗΤΩΝ
TOP FASHION BRANDS
ΚΟΤΣΑΔΟΥΡΑ
ΠΟΡΤΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
SANTORINI RENT A CAR
DAIRY MACHINES
Τα πιο δημοφιλή τυριά στον κόσμο
Τα πιο δημοφιλή τυριά στον κόσμο
Τα πιο δημοφιλή τυριά στον κόσμο
Τα πιο δημοφιλή τυριά στον κόσμο
Τα πιο δημοφιλή τυριά στον κόσμο

Τα πιο δημοφιλή τυριά στον κόσμο

Το τυρί είναι ένα από τα υπέροχα δώρα της φύσης. H παραγωγή τυριού έχει εξελιχθεί σε όλο τον κόσμο, με γάλα από αγελάδες, πρόβατα, κατσίκια ή βουβάλια να μεταμορφώνεται σε μια τεράστια ποικιλία διαφορετικών γεύσεων, υφών και εμφανίσεων.

Καμαμπέρ

Το Camembert de Normandie, το πιο διάσημο και εμβληματικό τυρί της Νορμανδίας παρασκευάζεται από ωμό αγελαδινό γάλα και ζυγίζει κατά μέσο όρο 250 γραμμάρια. Η γεύση είναι έντονη, έντονη και παρόμοια με εκείνη των μανιταριών, του χόρτου και του βουτύρου, ενώ το άρωμα είναι μουχλιασμένο και μοιάζει με λάχανο.

Όπως λέει ένας θρύλος, μια γυναίκα, η Marie Harel προστάτευε έναν ιερέα που έτρεχε και σε αντάλλαγμα της έδωσε τη συνταγή για το Camembert που γνωρίζουμε σήμερα. Το τυρί γεμίζεται σε καλούπια με το χέρι, αλατίζεται ξηρά και στη συνέχεια ωριμάζει για 30 έως 35 ημέρες. Το σώμα του είναι απαλό και κρεμώδες, ενώ το εξωτερικό του καλύπτεται με ένα λευκό, μούχλα φλοιό.

Γκοργκοντζόλα

Παρασκευάστηκε για πρώτη φορά το 879 μ.Χ. στο Gorgonzola, μια πόλη της Λομβαρδίας που εγκαταστάθηκε λίγο έξω από το Μιλάνο, αυτός ο τύπος μπλε τυριού φτιάχνεται με αγελαδινό γάλα και διακρίνεται από το πράσινο ή το μπλε μάρμαρο. Για να προκαλέσει μπλε φλέβα, το γάλα εμβολιάζεται με σπόρια πενικιλίνης.

Ανάλογα με την ηλικία του, αυτό το ιταλικό τυρί διατίθεται σε δύο ποικιλίες. Ωριμάζει για περίπου δύο μήνες, το Gorgonzola Dolce είναι αρκετά μαλακό, κρεμώδες και έχει ήπια γεύση με νότες από βούτυρο, ξινή κρέμα και λιγότερο έντονη γαλακτική γεύση, ενώ το Gorgonzola Piccante είναι μια πιο σφιχτή, πιο εύθρυπτη έκδοση και πρέπει να γερνάει τουλάχιστον τρεις μήνες για να αναπτύξει την έντονη, πικάντικη γεύση του.

Πανίρ

Το Paneer είναι ένα υγρό φρέσκο ​​τυρί με απαλή και εύθρυπτη υφή, κατασκευασμένο από παστεριωμένο αγελαδινό γάλα ή γάλα βουβάλου. Σε αντίθεση με τα περισσότερα τυριά, το paneer δεν περιλαμβάνει πυτιά στη διαδικασία παραγωγής, και αυτό το καθιστά εντελώς χορτοφάγο.

Προέρχεται από την Ινδία και το Μπαγκλαντές, και αναφέρεται στους Βέδες, που χρονολογείται από το 6000 π.Χ. Το όνομά του προέρχεται από την περσική και την τουρκική λέξη για τυρί, peynir. Αυτό το τυρί χρησιμοποιείται συχνά σε κάρυ, ειδικά στη βόρεια Ινδία, και συνδυάζεται καλά με έντονες και πικάντικες γεύσεις.

Γκούντα

Το Gouda είναι ένα ημίσκληρο ολλανδικό τυρί που παράγεται αποκλειστικά από αγελαδινό γάλα από ολλανδικές εκμεταλλεύσεις και είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τυριά παγκοσμίως. Το τυρί είναι φτιαγμένο σε πεπλατυσμένο σχήμα τροχού και είναι γευστικό και αρωματικό (ήπια, φρουτώδη, γλυκιά, γεύση βουτυρόκοκκου), ανάλογα με το στάδιο ωριμότητας.

Το Gouda έχει μια γλυκιά, φρουτώδη γεύση και καθώς μεγαλώνει γίνεται βαθύ κίτρινο και πιο σφριγηλό, σχεδόν κοκκώδες. Η γεύση του είναι πολύπλοκη. από φρουτώδεις νότες έως νότες κακάου και αραχίδας, που αφήνουν μια πλούσια και απαλή αίσθηση στο στόμα. Συνήθως χρησιμοποιείται σε φέτες σε σάντουιτς ή κόβεται σε κύβους και τρώγεται ως σνακ.

Μπρι

Το Brie de Meaux είναι ένα μαλακό γαλλικό τυρί φτιαγμένο από αγελαδινό γάλα. Το επίπεδο τυρί έχει ένα λεπτό φλοιό καλυμμένο με λευκό καλούπι. Ωριμάζει σε κελάρια σε ψάθινα χαλιά στην περιοχή Île-de-France κοντά στο Παρίσι για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες. Αυτή η ιδιαίτερη ποικιλία της Brie είναι η πιο διάσημη από όλες, και στο παρελθόν, ήταν γνωστή ως το τυρί των βασιλικών και ευγενών ανθρώπων.

Είναι σημαντικό να αφήσετε το Brie να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου πριν από την κατανάλωση, προκειμένου να εκτιμήσετε πλήρως τη γκάμα γεύσεων – μούχλα, μανιτάρια, καρύδια και φρουτώδες. Το τυρί χρησιμοποιείται συνήθως σε γαλλικές γαστρονομικές σπεσιαλιτέ, όπως Galettes briardes και Bouchées á la reine au Brie.

Παρμεζάνα

Θεωρείται ως ένα από τα κορυφαία τυριά στον κόσμο, το Parmigiano Reggiano παρασκευάζεται με ωμό, ημι-αποβουτυρωμένο γάλα από αγελάδες που βόσκουν σε φρέσκο ​​γρασίδι και σανό. Έχει σκληρή, χοντρή υφή και οι γεύσεις του κυμαίνονται από καρύδι έως στιβαρή και ελαφρώς πικάντικη, ανάλογα με το πόσο ωρίμασε το τυρί.

Η προέλευση του Parmigiano Reggiano χρονολογείται από τον Μεσαίωνα, όταν οι μοναχοί των Βενεδικτίνων και των Κιστερκιανών ανέκτησαν τους υγρότοπους της κοιλάδας Po και άρχισαν να παράγουν αυτό το πολύτιμο τυρί, το οποίο αργότερα πήρε το όνομά του από την πόλη της Πάρμα, τον τόπο καταγωγής της.

Ρικόττα

Η Ricotta είναι ένα φρέσκο, μαλακό τυρί φτιαγμένο από πρόβειο, αγελαδινό, κατσικίσιο ή ιταλικό γάλα βουβάλου. Από τεχνικής απόψεως, δεν είναι τυρί αλλά κρεμώδες πηγμένο γάλα που παρασκευάζεται με την αναθέρμανση του τυρογάλακτος, ένα υποπροϊόν της τυροκομίας – εξ ου και το όνομα ricotta, το οποίο λογοτεχνικά σημαίνει εκ νέου μαγειρεμένο.

Τα τυροπήγματα Ricotta είναι λευκά και κρεμώδη, πολύ φρέσκα και ελαφρώς γλυκά στη γεύση. Το σχήμα και το βάρος μπορεί να ποικίλουν, ανάλογα με το γάλα που χρησιμοποιείται στη διαδικασία, αλλά συνήθως έχει κωνικό σχήμα που επιτυγχάνεται με τη χρήση του fuscella – ένα παραδοσιακό δοχείο στο οποίο το τυρί τοποθετείται μετά το αποκορύφωμα για να στραγγίσει.

Φέτα

Η φέτα είναι το πιο διάσημο ελληνικό τυρί, που ονομάζεται στοργικά «η πριγκίπισσα των τυριών». Το τυρί παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα ή από μείγμα αιγοπρόβειου γάλακτος (το τελευταίο δεν πρέπει να υπερβαίνει το 30%). Παράγεται στις περιοχές της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Θράκης, της Ηπείρου, της Πελοποννήσου και της Κεντρικής Ελλάδας.

Η φέτα παράγεται παραδοσιακά με μη παστεριωμένο γάλα, αν και σήμερα επιτρέπεται επίσης η χρήση παστεριωμένου γάλακτος. Το τυρί παρασκευάζεται σε μεγάλα τετράγωνα ή τριγωνικά καλούπια και διατηρείται σε ξύλινα βαρέλια ή δοχεία κασσίτερου γεμάτα με άλμη, ώστε να διατηρείται φρέσκο ​​και να διατηρείται η οξύτητά του.

Τσένταρ

Αυτό το αιχμηρό τυρί αγελαδινού γάλακτος είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τυριά στον κόσμο σήμερα και παρήχθη για πρώτη φορά στο χωριό Τσένταρ του νομού Somerset, στην Αγγλία τον 12ο αιώνα. Το Cheddar είναι ένα σκληρό τυρί φτιαγμένο από παστεριωμένο αγελαδινό γάλα και κυμαίνεται από λευκό έως ανοιχτό κίτρινο χρώμα.

Όταν είναι νέος, η υφή του είναι λεία και όταν αφήνεται να ωριμάσει, η υφή γίνεται πιο εύθρυπτη και παίρνει μια πιο έντονη γεύση. Ο Τζόζεφ Χάρντινγκ – ένας τυροκόμος που συχνά αναφέρεται ως “πατέρας του Τσένταρ” – είπε ότι το αυθεντικό Somerset Cheddar θα πρέπει να έχει μια στενή υφή, μια γεμάτη, λεπτή γεύση που θυμίζει φουντούκια και μια ποιότητα τήξης στο στόμα.

Μοτσαρέλα

Η μοτσαρέλα είναι ένα φρέσκο, μαλακό, τεντωμένο τυρόπηγμα, φτιαγμένο με πλήρες αγελαδινό γάλα. Λόγω του γεγονότος ότι έχει ένα αρωματικό άρωμα φρέσκου γάλακτος και μια λεπτή κρεμώδη γεύση, η μοτσαρέλα συνδυάζεται παραδοσιακά με ελαφριά λευκά κρασιά. Αυτό το ιταλικό κλασικό προέρχεται από την περιοχή της Καμπανίας, αλλά σήμερα παράγεται σε όλη τη χώρα.

Το τυρί παρασκευάζεται με γάλα βουβάλου ή αγελαδινό γάλα, όταν αναφέρεται συχνά ως μοτσαρέλα fior di latte (προκειμένου να το διακρίνει από τη μοτσαρέλα γάλακτος βουβάλου). Η αρχαία παράδοση της παρασκευής τυριού μοτσαρέλας χρονολογείται από τον 4ο αιώνα π.Χ., ωστόσο, η πρώτη επίσημη αναφορά στο όνομά της βρέθηκε σε ένα βιβλίο μαγειρικής του 1570 του Bartolomeo Scappi, ενός διάσημου αναγεννησιακού σεφ.

Διαβάστε περισσότερα για την παραγωγή τυριού:


Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *