Αρχική » Technology » Τα πάντα για το domain name

ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ ΑΘΗΝΑ
ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ ΠΕΙΡΑΙΑΣ
ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ ΑΘΗΝΑ
SEO
ΘΗΚΕΣ ΚΙΝΗΤΩΝ
TOP FASHION BRANDS
ΚΟΤΣΑΔΟΥΡΑ
ΠΟΡΤΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
SANTORINI RENT A CAR
DAIRY MACHINES
Τα πάντα για το domain name
Τα πάντα για το domain name
Τα πάντα για το domain name
Τα πάντα για το domain name
Τα πάντα για το domain name

Τα πάντα για το domain name

ta-panta-gia-to-domain-name

Ένα domain name είναι μια σειρά κειμένου που αντιστοιχεί σε μια αριθμητική διεύθυνση IP, που χρησιμοποιείται για πρόσβαση σε έναν ιστότοπο από λογισμικό πελάτη. Σε απλά ελληνικά, ένα domain name είναι το κείμενο που πληκτρολογεί ένας χρήστης σε ένα παράθυρο προγράμματος περιήγησης για να φτάσει σε έναν συγκεκριμένο ιστότοπο. Για παράδειγμα, το domain name για το Google είναι “google.com”.

Η πραγματική διεύθυνση ενός ιστότοπου είναι μια σύνθετη αριθμητική διεύθυνση IP (π.χ. 103.21.244.0), αλλά χάρη στο DNS, οι χρήστες μπορούν να εισάγουν ονόματα domain φιλικά προς τον άνθρωπο και να δρομολογούνται στους ιστότοπους που αναζητούν. Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως αναζήτηση DNS.

Ποιος διαχειρίζεται ένα domain name;

Όλα τα domain names διαχειρίζονται από μητρώα, τα οποία αναθέτουν την κράτηση domain name σε καταχωρητές. Όποιος θέλει να δημιουργήσει έναν ιστότοπο μπορεί να καταχωρήσει ένα domain name σε έναν καταχωρητή και υπάρχουν σήμερα πάνω από 300 εκατομμύρια καταχωρημένα domain name.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός domain name και ενός URL;

Ένας ενιαίος εντοπιστής πόρων (URL), μερικές φορές ονομάζεται διεύθυνση ιστού, περιέχει το domain name μιας τοποθεσίας καθώς και άλλες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένου του πρωτοκόλλου μεταφοράς και της διαδρομής. Για παράδειγμα, στη διεύθυνση URL “https://cloudflare.com/learning/”, το “cloudflare.com” είναι το domain name, ενώ το “https” είναι το πρωτόκολλο και “/learning/” είναι η διαδρομή προς μια συγκεκριμένη σελίδα.

Ανατομία domain name

Τα domain names χωρίζονται συνήθως σε δύο ή τρία μέρη, το καθένα χωρισμένο με μια τελεία. Όταν διαβάζετε από δεξιά προς τα αριστερά, τα αναγνωριστικά στα ονόματα τομέα μεταβαίνουν από τα γενικότερα στα πιο συγκεκριμένα. Το τμήμα στα δεξιά της τελευταίας τελείας σε ένα domain name είναι ο τομέας ανώτερου επιπέδου (TLD). Αυτά περιλαμβάνουν τα γενικά TLD όπως “.com”, “.net” και “.org”, καθώς και TLD για συγκεκριμένες χώρες όπως το “.uk” και “.jp”.

Στα αριστερά του TLD είναι ο τομέας δεύτερου επιπέδου (2LD) και αν υπάρχει κάτι στα αριστερά του 2LD, ονομάζεται τομέας τρίτου επιπέδου (3LD).

Διαφορετικοί τύποι domain name

Τα ονόματα τομέα είναι διαθέσιμα σε πολλές διαφορετικές επεκτάσεις. Το πιο δημοφιλές είναι το .com. Υπάρχουν πολλές άλλες επιλογές όπως .org, .net, .tv, .info, .io, και άλλα. Ωστόσο, συνιστούμε πάντα να χρησιμοποιείτε επέκταση τομέα .com.

Ας ρίξουμε μια πιο λεπτομερή ματιά σε διάφορους τύπους domain name.

Τομέας κορυφαίου επιπέδου – TLD

Ο τομέας ανώτερου επιπέδου ή ο TLD είναι γενικές επεκτάσεις τομέα που παρατίθενται στο υψηλότερο επίπεδο στο σύστημα domain name.

Υπάρχουν εκατοντάδες TLD, αλλά τα πιο δημοφιλή είναι τα .com, .org και .net. Άλλα TLD είναι λιγότερο γνωστά και δεν συνιστούμε τη χρήση τους. Για παράδειγμα, .biz, .club, .info, .agency και πολλά άλλα.

Τομέας κορυφαίου επιπέδου – ccTLD

Ο τομέας ανώτερου επιπέδου κωδικού χώρας ή ccTLD είναι domain namesσυγκεκριμένων χωρών που τελειώνουν με επέκταση κωδικού χώρας, όπως .uk για το Ηνωμένο Βασίλειο, .de για τη Γερμανία, .in για την Ινδία. Χρησιμοποιούνται από ιστότοπους που θέλουν να στοχεύουν κοινό σε μια συγκεκριμένη χώρα.

Χορηγούμενος τομέας κορυφαίου επιπέδου – sTLD

Χορηγούμενος τομέας ανώτερου επιπέδου ή sTLD είναι μια κατηγορία TLD που έχει χορηγό που αντιπροσωπεύει μια συγκεκριμένη κοινότητα που εξυπηρετείται από την επέκταση τομέα.

Για παράδειγμα, .edu για οργανισμούς που σχετίζονται με την εκπαίδευση, .gov για την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, .mil για τον στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλα.

Ποιος είναι υπεύθυνος για το σύστημα domain name;

Η Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) διαχειρίζεται το σύστημα domain name. Είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δημιουργεί και εφαρμόζει τις πολιτικές για τα domain names.

Το ICANN δίνει άδεια σε εταιρείες που ονομάζονται Καταχωρητές domain name για την πώληση domain name. Αυτοί οι καταχωρητές τομέων επιτρέπεται να κάνουν αλλαγές στο μητρώο domain name για λογαριασμό σας.

Οι καταχωρητές domain name μπορούν να πωλούν domain name, να διαχειρίζονται τα αρχεία, τις ανανεώσεις και τις μεταφορές τους σε άλλους καταχωρητές.

Ως κάτοχος domain name, είστε υπεύθυνοι να ενημερώσετε τον καταχωρητή πού να στείλει αιτήματα. Είστε επίσης υπεύθυνοι για την ανανέωση της εγγραφής σας.

Τι είναι ένας subdomain;

Ένας υποτομέας (subdomain) είναι βασικά ένας θυγατρικός τομέας με το κύριο domain name. Για παράδειγμα, το videos.wpbeginner.com είναι ένας υποτομέας του wpbeginner.com. Μόλις καταχωρίσετε έναν τομέα, έχετε την άδεια να δημιουργήσετε μόνοι σας υποτομείς για αυτόν.

Οι υποτομείς χρησιμοποιούνται συνήθως από ιστότοπους για τη δημιουργία θυγατρικών ιστότοπων με το ίδιο domain name. Για παράδειγμα, ένας επιχειρηματικός ιστότοπος μπορεί να δημιουργήσει έναν υποτομέα για το ιστολόγιό του ή το ηλεκτρονικό του κατάστημα ως store.example.com ή blog.example.com

2. Μπορώ να ακυρώσω την εγγραφή σε ένα domain name;

Ορισμένοι καταχωρητές σάς επιτρέπουν να ακυρώσετε την εγγραφή ανά πάσα στιγμή. Εάν ακυρώσετε την εγγραφή σας, θα είναι διαθέσιμο για άλλους να εγγραφούν. Άλλοι καταχωρητές domain name σας επιτρέπουν να αφήσετε απλά να λήξει η εγγραφή σας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν θα λάβετε καμία επιστροφή χρημάτων για την εγγραφή. Ωστόσο, ορισμένοι καταχωρητές τομέα έχουν πολιτικές επιστροφής χρημάτων, τις οποίες μπορεί να θέλετε να συζητήσετε μαζί τους πριν ακυρώσετε την εγγραφή σας. Εάν δεν έχετε ενεργοποιήσει τη λειτουργία αυτόματης ανανέωσης, τότε το domain name σας θα λήξει μετά την περίοδο εγγραφής για την οποία έχετε πληρώσει.

Δείτε περισσότερα για το web hosting:


Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.