Kλείνει η Διώξη Ηλεκτρονικού Εγκληματος της Θεσσαλονίκης !!!

p 92043 wordpress Είναι μια απόφαση που προκαλεί πολλά ερωτήματα και σίγουρα θα συζητηθεί πολύ για τη σκοπιμότητα αυτής της απόφασης…

Τι αν στα πέντε χρόνια λειτουργίας παρουσίασε αύξηση σε εξιχνίαση υποθέσεων, με συνδρομή στην εξάρθρωση διεθνών δικτύων παιδικής πορνογραφίας καθώς και σε περιπτώσεις αυτοκτονιών που αποτράπηκαν ?

Τι κι αν η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενισχύθηκε πρόσφατα και ειδικότερα πριν ένα μήνα όταν τοποθετήθηκαν στις τάξεις του δύο υπάλληλοι ειδικών καθηκόντων (προγραμματιστές), οι οποίοι προσελήφθησαν με ειδική προκήρυξη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ? ??

Με απόφαση της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ στο τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος  μπαίνει ΛΟΥΚΕΤΟ οριστηκά !!!

 

Αυτή η απόφαση της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ για το κλείσιμο μιας τόσο επιτυχημένης στο έργο της υπηρεσίας (κατά κοινή ομολογία και μάλιστα αυτό το αποδεικνύουν και υποθέσεις που έφερε άψογα εις πέρας και είναι από τα λίγα τμήματα που ανταποκρίνεται στα ευρωπαϊκά στάνταρ αντιμετώπισης της διαδικτυακής εγκληματικότητας ) , αλλά και τόσο χρήσιμης για την προστασία των πολιτών , προκαλει έντονες αντιδράσεις στις τάξεις του σώματος στη Βόρεια Ελλάδα και όχι μόνο. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που εξέφρασαν τις έντονες αντιρρήσεις τους στην ηγεσία  για την κατάργηση του πλέον νευραλγικού τμήματος λένε πως “Ενας πολίτης που ζει στη Θεσσαλονίκη, στα Γρεβενά , στη Δράμα ή και στη Λάρισα, πρέπει πλέον να απευθύνεται στις υπηρεσίες ηλεκτρονικού εγκλήματος της Αθήνας”.

Ειρωνεία αποτελεί το γεγονός πως το συγκεκριμένο τμήμα το  τμήμα δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος πρόσφατα ενισχήθηκε προφανώς επειδή από κάποιους θεωρήθηκε  απαραιτητο,  μιας και το έργο της σε 5 χρόνια κρίθηκε κατί παραπάνω από επιτυχημένο (σε πέντε χρόνια λειτουργίας παρουσίασε αύξηση σε εξιχνίαση υποθέσεων της τάξης του 967% με μεγάλη συνδρομή στην εξάρθρωση διεθνών δικτύων παιδικής πορνογραφίας) και μάλιστα για καλυτερα αποτελέσμα αποφάσισαν να το ενδυναμώσουν…και πριν γίνει αυτό με μιας το έκλεισαν μεταφέροντας τα πάντα στην Αθήνα λες και Ελλάδα είναι μόνο η πρωτεύσουσα.

Τι να πει κανείς με τέτοιες αποφάσεις που το μόνο που κάνουν είναι να προκαλούν πολλά ερωτήματα…

Οι υπηρεσίες πάντως της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, με την αναδιάρθρωση που αποφασίστηκε και ήδη υπογράφηκε το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, συγκεντρώνονται όλες στην πρωτεύουσα, οι αστυνομικοί της οποίας καλούνται να καλύψουν μία περιοχή από την Ορεστιάδα έως τη Ρόδο.“Αυτό είναι και ανθρωπίνως και τεχνικά αδύνατο να γίνει”, τονίζουν αστυνομικοί. Αντίθετα, μέχρι σήμερα το τμήμα της Θεσσαλονίκης καλύπτει τις υποθέσεις όλης της Βόρειας Ελλάδας, από τα Ιωάννινα, μέχρι τον Εβρο.

571 υποθέσεις μέσα στο 2010

Αυτό που έχει προκαλέσει δυσμενή σχόλια είναι πως η απόφαση για το κλείσιμο του συγκεκριμένου τμήματος ελήφθη σε μία εποχή, που παρουσιάζει διαρκή αύξηση εξιχνιάσεων υποθέσεων. Ενδεικτικό είναι πως όταν ξεκίνησε να λειτουργεί το 2005, οι αστυνομικοί του χειρίστηκαν 59 υποθέσεις και σήμερα ο αριθμός αυτός έφτασε τις 571 υποθέσεις, μέσα στο 2010.“Σφυροκόπημα” και 58 συλλήψειςΜόνον φέτος έγιναν 58 συλλήψεις για τις αυτόφωρες υποθέσεις, εκ των οποίων οι περισσότερες αφορούν περιπτώσεις πορνογραφίας με θύματα ανήλικους. Μεταξύ των υποθέσεων αυτών, το τμήμα συμμετείχε στην “επιχείρηση σφυροκόπημα”, που οργανώθηκε πανευρωπαϊκά και στο πλαίσιο αυτής έγιναν 58 έρευνες και δέκα συλλήψεις. Αξιωματικοί χαρακτήριζαν ουσιαστικά τα αποτελέσματα σε υποθέσεις που αποκαλύφτηκαν μέσω του διαδικτύου από τους προγραμματιστές – αστυνομικούς, όπως αποτροπές αυτοκτονιών, αλλά και εξιχνίαση τοπικών “δικτύων” παιδικής πορνογραφίας, ακόμη και διακίνηση κλοπιμαίων από το διαδίκτυο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι παρά την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος ασκούνται έντονες πιέσεις να μην απογυμνωθεί η Θεσσαλονίκη από την έρευνα τέτοιων υποθέσεων, οι οποίες αυξάνονται. Αλλωστε το θέμα έφεραν και στη Βουλή με “βροχή” ερωτήσεων βουλευτές της αντιπολίτευσης από τη Βόρεια Ελλάδα.

 

[πηγή : www.seleo.gr & www.makthes.gr]

Το είδαμε εδώ: www.seleo.gr


Μοιραστείτε το
Αξιολόγηση


ΑίσχοςΚακόΜέτριοΚαλόΤέλειο (χωρίς αξιολόγηση)
Loading ... Loading …