Thessalonistas

Η ιδέα εμφανίστηκε λίγο μετά τις εκλογές. Κάποιοι, λένε οι Atenistas, τους στείλανε mail και ζητήσανε να πάρουνε το concept για την Θεσσαλονίκη. Στα γρήγορα δημιουργήθηκε μια φόρμα και άρχισαν οι Atenistas να μαζεύουν ανθρώπους που ενδιαφέρονταν για να στήσουν τους Salonikistas, Thessalonikistas ή όπως αλλιώς θέλανε να ονομαστούνε. Δεν διαβάζανε τα σχόλια στα e-mail απλά τα μαζεύανε από την φόρμα, αλλιώς δεν δικαιολογείται πως το δικό μου σχόλιο που διαμαρτυρόταν για την ιδέα του franchise, πέρασε μαζί με τα e-mail που ενδιαφέρονταν να συμμετάσχουν.

Ώσπου να δημιουργηθεί η ομάδα εδώ ήδη είχαν ανακοινωθεί οι patrinistas. Στο meetup των bookcrossers είχαν κάνει μια κουβέντα με τον enteka, ένθερμο υποστηρικτή της ιδέας και του εξηγούσα τις ενστάσεις μου. Λίγο αργότερα μου ήρθε ένα email όπου έλεγε :

Αγαπητοί φίλοι της Θεσσαλονίκης χαίρετε, ήδη συλλέξαμε email από 170 άτομα που ενδιαφέρονται να συσταθεί μια καινούργια ομάδα στην Θεσσαλονίκη.

Κάναμε μια πρώτη προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας πυρήνας επιλέγοντας στην

τύχη κάποιους ενδιαφερόμενους αλλά τελικά δεν λειτούργησε.

Έτσι η πρόσκληση αυτή απευθύνεται σε όλους.

Για να λειτουργήσει το όλο πράγμα κρίνοντας από την πείρα των atenistas χρειάζεται να δημιουργηθεί ένας πολύ ενεργός πυρήνας που να κρατά ζεστή

και δραστήρια την όλη ομάδα. 2 τα ζητούμενα των συμμετεχόντων στον πυρήνα:

– Έχεις πραγματικά αρκετά ελεύθερο ΧΡΟΝΟ;

– Μπορείς να συνεργαστείς με χαμόγελο και καλή διάθεση με άλλα άτομα

στοχεύοντας στην ΔΡΑΣΗ και μόνο;

Αν έχεις ΣΙΓΟΥΡΑ αυτά τα 2 θα σαι πραγματικά χρησιμος στο να δημιουργηθεί ο πυρήνας που θα τρέξει την ομάδα.

Ακόμη κι όσοι δεν έχετε χρόνο μπορείτε να βοηθάτε με τον τρόπο σας, με τις ιδέες σας και φυσικά να κοπιάζετε στις λάιβ δράσεις.

So, είσαι για τον πυρήνα;

Απάντα σ’ αυτό το μειλ, συναντιέστε και ξεκινάτε την νέα ανεξάρτητη ομάδα της Θεσσαλονίκης.

Φιλικά

Atenistas

Πήρανε 170 mail και διαλέξανε στην τύχη και δεν τους έκατσε; Απόρησα. Που είναι η τεχνογνωσία που θα μεταφέρανε; Μετά στείλανε ομαδικό mail και περιμένανε εκδήλωση ενδιαφέροντος. Οκ, η τεχνογνωσία περισσεύει. Δεν έδωσα σημασία αλλά είχα τις “αντένες” μου σε εγρήγορση ώστε να μη χάσω καμία εξέλιξη. Έτσι λοιπόν από σπόντα χτες το βράδυ ανακάλυψα, μέσω συναδέλφου μου, ότι υπάρχει λογαριασμός twitter thessalonistas και από εκεί οδηγήθηκα σήμερα το πρωί σε facebook και blog της ομάδας. Εντύπωση μου έκανε, στο κομμάτι του ποιοί είμαστε, η παρακάτω πρόταση :

Με τις ευχές λοιπόν των Αθηναίων “Atenistas”, μαζευτήκαμε ένα απόγευμα, άνθρωποι διαφορετικοί και ετερόκλητοι, αλλά με κοινό τόπο, κυριολεκτικά και μεταφορικά, τη Θεσσαλονίκη.

Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν έμαθα, τυχαία σήμερα, ότι χθες είχε σηκωθεί post με δράση που θα γινόταν σήμερα το πρωί, και όπως λέει και ο @bacharakis :

p 87536 wordpress

Η βιασύνη δεν είναι ο καλύτερος σύμβουλος.

Αποφάσισα, γιατί “Thess είσαι”, να πάω να δω τι παίζει. Καθυστέρησα και παρέα με τον @insideabox πήγαμε να βρούμε τους franchisee των Atenistas. Κάτσαμε στο Emigre και κατά τις 1:30 είδαμε κάτι τύπους να σκαρφαλώνουν για να καθαρίσουν τις κολώνες δίπλα από την στάση της Αγγελάκη, όπου είχαν συνάντηση.

p 87536 wordpress

Θεώρησα, όπως και μου το επιβεβαίωσαν αργότερα ότι είπανε να ξεκίνησουν από το σημείο συνάντησης και όχι κατευθείαν από τον δρόμο που θέλανε να καθαρίσουνε. Πράγματι 8 άτομα, άγνωστα σε μένα, δεν τα είχα δει σε άλλες ομάδες ποτέ, με χαμόγελο προσπαθούσαν να καθαρίσουν την στάση βγάζοντας και τις απαραίτητες φωτογραφίες. Σε λίγο πλησιάσανε στην γωνιακή κολώνα από το δεξί πεζοδρόμιο της Σβώλου και ξεκινήσανε να καθαρίζουνε 2 μαζί κολώνες. Κάποιοι από τα παιδιά αντιληφθήκανε ότι έβγαζα φωτογραφίες, πλησιάσανε και αρχίσανε να μου εξηγούνε τι είναι. Δεν περιμένανε να είμαι ενήμερος.

p 87536 wordpress

 

Δυο πολύ συμπαθητικές κοπέλες προσπαθήσανε να εξηγήσουν στους δυο μας και σε μια φίλη δημοσιογράφο, τι είναι. Ότι είναι ανεξάρτητοι, ότι υπάρχουν πολλές ομάδες, όπως π.χ. το Θεσσαλονίκη Αλλιώς, αλλά αυτοί είναι ανεξάρτητοι, μια και πολλοί από το Θεσσαλονίκη Αλλιώς, πήγανε στον Μπουτάρη. Ότι δεν είναι συνεργείο καθαρισμού, αν και η δεύτερη δράση τους θα είναι επίσης να καθαρίσουν τα αρχαία στο Ναυαρίνο σε συνεργασία με την αρχαιολογική υπηρεσία. Μας ζήτησαν, ακόμα και αν δεν συμμετέχουμε να του προτείνουμε πράγματα με το να πάμε να τους βρούμε στο blog τους.

p 87536 wordpress

Η μια κοπελιά, νεαρή δικηγόρος, ήταν παθιασμένη. Την ζήλεψα. Εγώ ήμουν ο γνωστός κάφρος. Με άντεξε, όμως τα συμεπράσματα που έβγαλα δεν είναι ευοίωνα. Αυτό που είχε να παρατηρήσει για την πόλη ήταν το πόσο βρώμικη ήταν σε σχέση με εποχές που δεν είχε ζήσει. Δεν είχε ολοκληρωμένη άποψη για τις ομάδες που έχει η πόλη. Απλά υπήρχε μια έντονη αίσθηση του θολού glamor των Atenistas. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα παιδιά που ήδη είχανε γίνει 9 δεν ενδιαφέρονταν πραγματικά για την πόλη και θέλανε να προσφέρουνε. Απλά δεν την ξέρουνε. Στηριχθήκανε σε ένα ανύπαρκτο know how μιας ομάδας που δεν έχει ιδέα του τι έχει να αντιμετωπίσει στην Θεσσαλονίκη και που εν πολλοίς τους άφησε μόνους τους.

p 87536 wordpress

Από ότι μας είχανε πει τους είχανε δώσει τα mail των 308 συνολικά που είχανε δείξει ενδιαφέρον, παρ’ όλα αυτά δεν είδα κάλεσμα αυτών των ανθρώπων. Το πρωί σήμερα λίγο πριν την δράση το facebook group είχε 107 μέλη και το twitter account 40-50 followers. πως ακριβώς περιμένανε να ενεργοποιηθούν σε τόσο μικρό διάστημα περισσότερος κόσμος; Η επιλογή του χρόνου ήταν επίσης λάθος. Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που η πραγματική της ζωντάνια είναι οι φοιτητές. Οι φοιτητές που ήδη έχουν φύγει για τα χωριά τους.  Επίσης με δεδομένα όλα τα παραπάνω, ο στόχος, το καθάρισμα της Σβώλου, ήταν μεγαλεπήβολος. Ο αρχικός στόχος πρέπει να είναι εφικτός και σαφώς μικρότερος. Να δεις τις δυνάμεις σου αλλά και το πως μπορείς ν ασυνεργαστείς με τους ανθρώπους. Θεωρώ ότι το καθάρισμα ενός συγκεκριμένου χώρου, π.χ. της πλατείας Ναυαρίνου ήταν πιο εφικτό και μπορούσε να γίνει με 9 άτομα.

Στις 4:00 το απόγευμα ξεκινήσαμε από ΣΒώλου και Αγγελάκη και φτάσαμε μέχρι Σβώλου και Αγ. Σοφίας. Οι Thessalonistas δεν ήταν πουθενά. Η αριστερή πλευρά της Σβώλου δεν είχε ακουμπηθεί καθόλου από τα χέρια των παιδιών. Η παρακάτω φωτογραφία είναι από κολώνα στον Μασούτη της Σβώλου και δείχνει καθαρά ότι τα παιδιά δεν κατάφεραν να φτάσουν μέχρι εκεί. Δεν ξέρω αν κάνανε διάλλειμα ή είχανε εγκαταλείψει.

p 87536 wordpress

Μια τέτοια προσπάθεια αν αφεθεί στην τύχη της, δεν θα έχει καμία …τύχη. Στην πόλη υπάρχουν και ενεργοποιούνται πολλές ομάδες, μάλιστα είδα μερικούς να δηλώνουν διαδικτυκά την συμπαράστασή τους αλλά όχι και με την παρουσία τους. Δυστυχώς κάθε ομάδα της πόλης έχει κάποιον αρχηγό που ακόμα και αν την εμπνέει και είναι η συνοχή της ομάδας, δεν είναι έτοιμος να κάνει στην άκρη και να δεχτεί κάποιον άλλο μπροστά. Τις ομάδες που δημιουργούμε δεν τις χαρίζουμε. Τις εκμεταλλευόμαστε είτε για οικονομικούς λόγους είτε πολύ πιο συχνά για να έχουμε έναν λόγο ύπαρξης. Οποιαδήποτε άλλη ομάδα, αν δεν την ελέγχουμε, είναι απειλή και πρέπει να εκλείψει, εκτός και αν είναι σε άσχετο με τον δικό μας τομέα.

Η Θεσσαλονίκη δεν έχει ανάγκη thessalonistas ή ομάδας καθαριότητας ή δεν ξέρω τι. Έχει ανάγκη από ανθρώπους που θα εμπνευστούν για να μην ξεφουσκώσει η προσπάθεια πριν ακόμα ξεκινήσει, από ανθρώπους που θα  βλέπουν πέρα από το κέρδος, οικονομικό ή προβολής και που θα είναι έτοιμοι να αφήσουν την όποια προσπάθεια να ανθήσει. Οι αρχηγοί χρειάζονται για να οργανώσουν και να καθοδηγήσουν μια προσπάθεια  στα πρώτα στάδια, μετά θα πρέπει να είναι έτοιμοι να την αφήσουν να εξελιχθεί άσχετα από τις δικές τους επιδιώξεις. Ίσως έτσι πραγματικά να πετύχουμε μια αλλαγή στην νοοτροπία και όχι απλά να έχουμε δημιουργήσει μια φούσκα. Επίσης το ότι είμαστε εθελοντές και όχι επαγγελματίες, δεν σημαίνει ότι και η δράσεις μας θα πρέπει να είναι ερασιτεχνικές.

Ελπίζω η επόμενη προσπάθεια των Thessalonistas να είναι πιο συγκροτημένη, οργανωμένη και μαζική, οπότε και επιτυχημένη. Το Thess θα βρίσκεται συμπαραστάτης κάθε προσπάθειας, ακόμα και αν γκρινιάζει. Η γκρίνια, όταν έχει και προτάσεις, μπορεί να είναι θετική.

Περισσότερες φωτογραφίες στο Flickr

Το είδαμε εδώ: thess.gr


Μοιραστείτε το
Αξιολόγηση


ΑίσχοςΚακόΜέτριοΚαλόΤέλειο (χωρίς αξιολόγηση)
Loading ... Loading …