Ηλεκτρονική διαπόμπευση σεξουλαικής ζωής ζευγαριού στη βόρεια Ελλάδα !!!

Είχε πάει τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή για επισκευή. Λίγο καιρό μετά είδε τις ερωτικές του στιγμές με τη σύντροφό του να έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο και να κυκλοφορούν σε cd και dvd ακόμη και σε περίπτερα….

 

Είχε πάει τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή για επισκευή και μετά από λίγο καιρό η ερωτική ζωή με την αγαπημένη του είχε αναρτηθεί στο διαδίκτυο, ενώ παράλληλα «κυκλοφορούσε» σε cd, dvd και σε bluetooth κινητών τηλεφώνων! Την ηλεκτρονική «διαπόμπευση» του ζευγαριού διαδέχτηκε το σοκ όταν πληροφορήθηκε ότι dvd με τις ερωτικές του στιγμές πουλιόταν παρανόμως (με «μυστική» διαδικασία) έναντι 100 ευρώ ακόμα και σε περίπτερα χωριού κοντά στη πόλη που ζούσαν (στη Βόρεια Ελλάδα).

p 87171 wordpress

Και ενώ το επίμαχο dvd κυκλοφορούσε από χέρι σε χέρι στην τοπική κοινωνία, κάποια στιγμή η πληροφορία για την ύπαρξή του έφτασε και στο παππού της κοπέλας ο οποίος στο …παρά ένα γλίτωσε το νοσοκομείο.

Το ζευγάρι ζούσε έναν «Γολγοθά» καθώς για καιρό οι ερωτικές του στιγμές είχαν γίνει το θέμα της ημέρας στη περιοχή.

Ωστόσο παρ΄ ότι έχουν περάσει τρία χρόνια από την υποβολή της μήνυσής τους, εν τούτοις η υπόθεση, σε επίπεδο έρευνας, προχωρά με ρυθμούς χελώνας!

 

Οταν οι τοπικές Αρχές (Εισαγγελία και αστυνομικό Τμήμα) κατόπιν αιτήματος των θιγόμενων ζήτησαν τον Μάρτιο του 2010 εξηγήσεις για την καθυστέρηση, τότε προέκυψε ότι η αρμόδια υπηρεσία της διεύθυνσης εγκληματολογικών ερευνών της αστυνομίας («τομέας εξέτασης ψηφιακών πειστηρίων»), έχει φρακάρει από την πληθώρα αυτών των υποθέσεων.

Συγκεκριμένα η παραπάνω υπηρεσία «ομολογεί» σε απαντητικό έγγραφό της ότι δεν έχει την δυνατότητα λόγω «υπερβολικού φόρτου εργασίας» να προβεί σε άμεση εργαστηριακή εξέταση των ψηφιακών πειστηρίων της εν λόγω υπόθεσης (ώστε να διαπιστωθεί τί είδους επέμβαση έγινε στο αρχείο των μηνυτών, στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή τους κ.λ.π).

Στο ίδιο έγγραφο (με ημερομηνία 16 Μαρτίου 2010), αναφέρεται ότι στην υπηρεσία αυτή υπάρχει τόσο μεγάλος αριθμός υποθέσεων ώστε εξετάζονται ψηφιακά πειστήρια υποθέσεων ακόμη και του 2003. Παράλληλα γίνεται η παραδοχή ότι ορισμένες από αυτές τις υποθέσεις «βρίσκονται στα όρια της παραγραφής».p 87171 wordpress

Ακόμη επισημαίνεται οτι «οι εργαστηριακές εξετάσεις τέτοιου είδους πειστηρίων είναι εξ αντικειμένου χρονοβόρες και εκτελούνται από εξαιρετικά ολιγομελή ομάδα εξειδικευμένων αστυνομικών».

Επομένως η ανωτέρω υπηρεσία γνωστοποίησε οτι δεν μπορεί επί του παρόντος να προχωρήσει στη σύνταξη έκθεσης πραγματογνωμοσύνης σχετικά με τα ηλεκτρονικά πειστήρια της συγκεκριμένης υπόθεσης (τα οποία της εστάλησαν τον Ιούνιο του 2008).

Αυτό συμβαίνει παρ΄ ότι η έκθεση πραγματογνωμοσύνης αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει δικαστικά μια υπόθεση τέτοιου είδους, αφού αποτελεί σημαντικό αποδεικτικό στοιχείο για την ενοχή ή και την αθωώτητα των εμπλεκομένων ( δηλαδή μπορεί με το περιεχόμενό της να στηρίξει αλλά και να αποδομήσει την σχετική κατηγορία).

 

Μετά τα παραπάνω προκύπτει ότι το ζευγάρι θα πρέπει να κάνει πολύ υπομονή ακόμα για να φτάσει η υπόθεσή του στο ακροατήριο και να γίνει από την Δικαιοσύνη απόδοση ευθυνών.

 

Το νομικό μέρος

Ο 30χρονος και η 25χρονη σύντροφός του το Φθινόπωρο του 2007 κατέθεσαν μήνυση κατά αγνώστων.  Ακολούθησε προκαταρκτική εισαγγελική έρευνα.

p 87171 wordpressΑπό αυτήν φέρεται ότι προέκυψαν τα εξής: Ο μηνυτής τον Μάρτιο του 2007 παρέδωσε (για δύο ημέρες) σε εταιρία για επισκευή τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή με τον σκληρό του δίσκο και την κεντρική μονάδα επεξεργασίας.

Εκεί δύο τεχνικοί ηλεκτρονικού εξοπλισμού φέρονται ότι επενέβησαν στο αρχείο του υπολογιστή και έλαβαν γνώση των αποθηκευμένων ευαίσθητων δεδομένων που αφορούν την ερωτική ζωή του ίδιου και της συντρόφου του.

Στη συνέχεια τα επεξεργάστηκαν σε αποθηκευτικά μέσα όπως cd, dvd, και bluetooth κινητών τηλεφώνων, ενώ παράλληλα φέρονται ότι τα ανήρτησαν και στο διαδίκτυο.

Μετά το πέρας της προκαταρκτικής εξέτασης ασκήθηκε δίωξη κατά δύο τεχνικών της εταιρείας για παραβίαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων και συντάχθηκε κατηγορητήριο σε βάρος τους (η κοινοποίηση του οποίου «παγώνει» την παραγραφή του αδικήματος).

 

 

Παρέμβαση

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΟΥΣΚΑΛΗΣ, δικηγόρος των μηνυτών, λέκτορας της Νομικής στο ΑΠΘ, ειδικευμένος σε θέματα του διαδικτύου και στο κυβερνοέγκλημα.

«Είναι η συνήθης πρακτική αυτής της υπηρεσίας όπως «ομολογείται» και στο ανωτέρω έγγραφο να εκδίδει την πραγματογνωμοσύνη της εξέτασης των ψηφιακών πειστηρίων ενός ηλεκτρονικού εγκλήματος, σε χρονικό σημείο που απέχει τουλάχιστον δύο χρόνια από την παραλαβή του ανακριτικού υλικού μιας σχετικής δικογραφίας. Και αυτό παρ΄ ότι το αποτέλεσμα της πραγματογνωμοσύνης αυτής είναι καίριας σημασίας για την απόδοση συγκεκριμένων ευθυνών. p 87171 wordpress

Εξ αιτίας της ανωτέρω κατάστασης πολλά θύματα του διαδικτύου για μεγάλο χρονικό διάστημα αναμένουν την απονομή της Δικαιοσύνης για τις πράξεις που τελέστηκαν σε βάρος τους. Και αυτό παρ΄ ότι η ταχεία απονομή δικαιοσύνης προς πάσα κατεύθυνση αποτελεί τον πυρήνα της δίκαιης δίκης σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση.

Ωστόσο, εν προκειμένω, διαπιστώνουμε αδυναμία στην ταχεία περάτωση αυτής της υποχρέωσης με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται η κατάσταση για τα θύματα των πράξεων του διαδικτύου, τα οποία τελικώς αισθάνονται οτι αυτά φέρουν το βάρος της απόδειξης των πράξεων σε βάρος τους. Δηλαδή, στην ουσία τα θύματα ‘ενοχοποιούνται’!».

Ο κ. Νούσκαλης δήλωσε στο «Εθνος» ότι αν υπάρξει κι άλλη καθυστέρηση στην υπόθεση προσανατολίζεται αρχικά στην προσφυγή ενώπιον του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και του Συνηγόρου του Πολίτη, ενώ στη συνέχεια υπάρχει όπως μας είπε- και «η διέξοδος των αρμοδίων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

 

www.e-go.gr

Το είδαμε εδώ: www.seleo.gr


Μοιραστείτε το
Αξιολόγηση


ΑίσχοςΚακόΜέτριοΚαλόΤέλειο (χωρίς αξιολόγηση)
Loading ... Loading …